Verslag voorjaarstocht Doesburg

Verslag van de culturele, bourgondische en vooral sportieve steptocht van Stepteam Doesburg op 13 mei 2017

Gelukkig heeft het KNMI het ook wel eens mis qua weervoorspelling (90% regen was er voorspeld). Bij aanmelding van de eerste steppers, lachte de zon ons nl al uitnodigend toe en we hebben de hele dag geen regen gehad in Doesburg.

Op uitnodiging van een van onze stepleden; Joke, starten we vandaag vanaf “de Schilderschool” in Doesburg , waar de deelnemers een kijkje kunnen nemen in het atelier van kunstenaar Andre Bikker (o.a. GraVuur, mooie kunst op hout; unieke techniek, brand schilderen met vuur).

Stepteam Doesburg staat bekend om haar mooie routes en de goede verzorging van de innerlijke mens. Vele steppers (wel/niet aangesloten bij een stepvereniging) uit het hele land (Rotterdam, Zwolle, Hengelo, Amstelveen etc) kwamen naar Doesburg om een mooie route te steppen. Een leuke groep van 30 steppers was aanwezig. Na koffie en zelfgebakken lekkers (het één nog lekkerder dan het andere), vertrekt het merendeel van de groep voor de 50 km route. Even later vertrekken nog enkele deelnemers, die zich hebben aangemeld voor de 25 km. Het is een toertocht, waarbij ieder in zijn eigen tempo kan steppen. Leden van het Stepteam Doesburg begeleiden de steppers. Het genieten van onze mooie omgeving staat voorop. Hieronder volgt een verslag van de 50 km route:

Doesburg achter ons latend, steppen we over dijkjes, langs het zgn. “Zwarte Schaar”, een oude meander van de IJssel. Ligt de grote- of Martinikerk eerst achter ons, hier maakt het voormalige deel van de IJssel zo’n ronde lus, dat na vijf km de skyline van Doesburg weer dichterbij lijkt te komen. Dit buitengebied van Doesburg is geliefd bij vakantiegangers. Op de campings die we passeren, zijn de mooiste plaatsen aan het water alweer bezet.

Vlak voor Olburgen pakken we het veerpont over de IJssel, om in Dieren onze tocht te vervolgen. Een klein stukje door het oude centrum van Dieren, daarna steken we het Apeldoorns kanaal over om het dorp Spankeren te doorkruisen. Je zou het vandaag haast een bloesemtocht kunnen noemen, maar dan vanwege de bermen die vol bloeiend fluitekruid staan. Een mooie voorjaarsdag in mei.

In Leuvenheim passeren we een leuk optrekje (Huize de Wildbaan), nog even sparen… Verder gaat de tocht door het groen van weilanden en langs mooie bospercelen, richting Brummen. Met zoveel moois te zien, schieten de kilometers ongemerkt snel voorbij. Het dorp Brummen laten we rechts liggen, we blijven in het groene buitengebied.

Even later passeren we nog zo’n aardig landhuis (Het Leusveld Brummen). We naderen het dorpje Hall en hebben de eerste 20 kilometers er al op zitten. We steken het Apeldoorns kanaal weer over en steppen vervolgens door Eerbeek.

Van Eerbeek, steppen we langs de Veluwezoom, naar Laag Soeren, over een mooi bospad (het beukenblad is nog fris groen). Na 30 kilometer steppen, komen we aan bij ons Rustpunt in Laag Soeren bij het witte Priesnitz monument voor wat fris, een banaan en zelfgebakken cake. Het steptempo lag vrij hoog en de vele verbrande calorieën (minstens 1500 kcal) konden zo deels weer aangevuld worden.

In Dieren pakken we nog even een paar heuveltjes van de Zuid-Veluwe; alvast een klein voorproefje voor onze befaamde “Posbanktoertocht” op 14 oktober a.s. (beslist noteren in je agenda!). We steppen nu op de Veluwe een deel van de Lange Juffer, via Carolinahoeve en gaan met hoge snelheid (min. 50 km p/u) vanaf de Lappendeken naar De Steeg. In de Steeg verlaten we definitief het bos, om via de “Fraterwaard”, langs de IJssel, weer terug naar Doesburg te steppen. Wat een mooie tocht en wat hebben we geboft met het weer!

Terug bij “de Schilderschool” staat er al een heerlijke kop soep voor ons klaar. Doesburg is natuurlijk bekend om z’n mosterd, dus de mosterdsoep hoort er bij en vindt gretig aftrek. De courgetteroomsoep smaakte ook super plus het Turkse brood en de “left overs” van de cakes.

We kunnen terugkijken op een geslaagde tocht met enthousiaste deelnemers. Iedereen bedankt en graag tot een volgende keer, tot steps! Check ook onze website: www:stepteamdoesburg.nl en onze Facebookpagina: Stepteam Doesburg voor meer foto’s van deze dag.

Esther Althoff, Stepteam Doesburg.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.