Verslag: De Eilandvijfdaagse op de step (zomer 2015), super ervaring!

Na de afsluitdijktijdritrace op de step in 2014 (een ervaring die je ook meegemaakt moet hebben!), kwam ons de “Eilandvijfdaagse” ter ore. Beide evenementen worden georganiseerd door Stichting Friesland Beweegt. Meteen waren twee leden van Stepteam Doesburg, Esther en Menanynke, super enthousiast.

Op grote zeilschepen 5 Waddeneilanden aandoen en dan op elk eiland een uitgezette route steppen.de route

Eten en slapen op het schip, varen over de Waddenzee en de mooie natuur van alle eilanden al steppend ontdekken, dat leek ons wel wat.

Eind 2014 hadden we ons al opgegeven voor de “Eilandvijfdaagse” van 7 augustus t/m 14 augustus 2015. We konden ons er al lang op verheugen. Wekelijks trainen we met ons Stepteam en in de weekenden steppen we regelmatig mooie routes op de Veluwe. We waren goed dus voorbereid.

Via nieuwsbrieven werden we geïnformeerd over de 5daagse.

De start

Esther en Menanynke de startVrijdag 7 augustus jl. was het dan zo ver. De weersvooruitzichten waren perfect. Met 12 klippers, waarop 250 deelnemers (130 wandelaars, 116 fietsers en 4 steppers), vertrokken we aan het eind van de middag vanaf De Nieuwe Willemshaven  te Harlingen. De steppers waren zwaar in de minderheid en dus een heuse bezienswaardigheid tijdens deze 5daagse.

Wij waren met nog 30 andere deelnemers ingedeeld op het schip “De Suydersee”. Een prachtig zeilschip uit 1906 van 40 meter lang. Met 32 deelnemers, schipper Winnie, matroos Jesko en gastvrouw Melanie ontbeten, dineerden en sliepen we op het schip. Je kon tijdens het ontbijt je lunchpakket maken voor overdag. Er voer een vrachtschip mee met proviand en ook onze steps en een aantal fietsen werden hiermee vervoerd. Dagelijks werd er door een cateraar vers eten aangeleverd. We werden goed verzorgd door alle vrijwilligers van de organisatie, die alles piekfijn voor elkaar hadden.

We waren erg benieuwd naar de andere 2 steppers waar we een hut(je!) mee deelden. Het waren 2 dames uit Amstelveen. Erg enthousiaste steppers waar we gelijk een klik mee hadden; wel zo fijn als je samen een kleine hut moet delen (2 stapelbedden met daartussen nog geen meter ruimte met een miniwastafel).

Texel

De hele vloot met mooie klippers voer uit naar Texel, waar we in de avond arriveerden (in de NIOZ haven). Onderweg een heerlijk diner aan boord gehad. De volgende dag moesten we vroeg opstaan, omdat de schepen om 15 uur (bij hoog tij) weer uit moesten varen. Na een gezamenlijk ontbiTExeljt (in het ruim van het schip), stonden we om 8.00 uur alweer op de step. Op Texel hebben we een ronde van 65 km gestept. Onderweg regelmatig pauzemomenten ingelast voor foto’s, een hapje en een drankje (bij o.a. de vuurtoren). De route ging heel Texel over, langs alle 7 dorpjes. Texel is het grootste Waddeneiland (17.000 ha. en 14.000 inwoners). We hebben veel gezien, het eiland is afwisselend qua landschap. Het weer was zonnig, dus was het goed insmeren geblazen. Vermoeid, maar voldaan klommen we weer aan boord van de schepen, die zich ondertussen verplaatst hadden naar de haven van Oude Schild. Onder het genot van een drankje is het heerlijk bijkletsen met  de andere deelnemers. De fietsers en steppers volgen daags dezelfde route (afstand verschilde per dag). De wandelaars liepen 30 km per dag (een ook niet te onderschatten prestatie). Al ligt het volgende eiland Vlieland dichtbij; doordat we door de vaargeulen moeten varen, doen we er toch wel een paar uurtjes over. Ook de volgende dagen blijkt dit steeds het geval.

 

 

Vlieland

de schepenIn de avond, kwamen we in Vlieland aan. Vlieland heeft een kleine haven waar je de nodige stuurmanskunsten moet bezitten om een schip van 40m aan te leggen in een overvolle haven. Het lukte onze stoere Schippersvrouw Winnie prima. “Onze” schepen lagen zij aan zij in een lange rij om in de haven te kunnen passen.  Bij een havenrestaurant hadden ze heerlijke cocktails en in de avondzon nog goed toeven. Ja, na inspanning, ontspanning uiteraard;)

De volgende ochtend moest er eerst een lekke band gerepareerd worden (kan gebeuren). Daarna konden we beginnen aan de korte route op Vlieland (25 km). Vlieland is een klein eiland, met maar 1 dorp en 1150 inwoners. Na veel fotomomenten (vooral het uitzicht vanaf het duin bij de vuurtoren was spectaculair mooi) en een pauze bij het Posthuys, nog een kijkje genomen bij de Vliehorst (de Sahara van het hoge Noorden). Heel verrassend: je zag allemaal mooie gedichten op het strand; deze werden met speciale autobanden met letters op het strand afgedrukt. Wederom was het prachtig weer en we moesten toch nog flink doorsteppen om op tijd terug te zijn. Er was ook zoveel moois te zien, dat we soms even de tijd vergaten…. Op de terugweg kwamen ons vele marathonlopers tegemoet, die het bij de hitte in de duinen behoorlijk zwaar hadden. Na vele mooie klimmetjes door de  duinen, kwamen we net op tijd in de haven aan om in te checken en uit te varen naar Terschelling.

Terschelling

terschelling 2Na weer een paar uurtjes varen kwamen we ’s avond aan in West-Terschelling. We waren nog mooi op tijd om bij Strandpaviljoen De Walvis (aan het groene strand) te genieten van een mooie zonsondergang, natuurlijk onder het genot van een drankje. Onze schepen lagen weer gebroederlijk zij aan zij in de haven en het was “hink-stap-springen” om op het juiste schip tterschelling 3e komen. De volgende dag het hele eiland weer rond gestept en alle dorpjes aangedaan (5 dorpjes, 4800 inwoners). Aan het strand bij Heartbreak hotel nog even gezwommen. Het was die ochtend bewolkt, maar het zwemmen was heerlijk. Onderweg nog even een stop gemaakt bij een keuring van Friese paarden; wat kunnen die mooi elegant draven!

Je kreeg elke dag een bon om ergens tegen gereduceerd tarief iets te drinken met soms iets lekkers. Bij de Cranberryschuur gebak met uiteraard Cranberry’s erop gesmuld en daarna als een speer terug naar de haven. De laatste km’s flink in het zweet gestept om wederom op tijd aan te komen bij de schepen. Totaal 55 km gestept. We waren ergens fout gestept, er stond een klein foutje in de route… Ach we hadden het weer gehaald, extra veel gezien en ’s middags was het weer prachtig zonnig. Weer een topdag gehad.

Ameland

Van Terschelling voeren we naar Ameland. Ook daar kwamen we aan in het begin van de avond. Op de Waddenzee nog een stuk gezeild. Met man en macht moesten we helpen met het hijsen van de zeilen. Een ieder was enthousiast en het was flink werken. Prachtgezicht zo’n oude klipper (1906) te zien met zeil en al. Onderweg nog wat zeehondjes zien zonnen en zwemmen. Genieten dus! In de haven van Ameland stond een Shantikoor klaar om ons te verwelkomen. Gezellig en de sfeer zat er goed in. ’s Avonds nog even “Nescafé” in Nes onveilig gemaakt met een groepje en daarna te bedde.

AmelandDe volgende dag op Ameland was de route weer prachtig. Het was een bewolkte dag,  droog en niet koud. We hebben een kijkje genomen bij het Oerd, een uitzichtspunt en het hele eiland weer rond gestept langs alle dorpjes (4 dorpjes, 3500 inwoners). Onderweg koffie gedronken met een “Nobeltje” erbij, bij een strandtent, de vuurtoren bekeken en een paardengraf. Vandaag ook weer mooie routes door de duinen en langs de Waddenzee (kaler stuk) gestept. De organisatie had alles piekfijn voorbereid. Een ieder kreeg een boekje daarin routekaarten en uitgeschreven routes met tips over leuke bezienswaardigheden op de eilanden. Vandaag 70 km gestept; een warme douche en  diner (aan boord) doen dan goed. Na het diner nog even Nes ingegaan en een terrasje gepakt. Deze dag bleven we in de haven. We vertrokken de volgende dag pas naar het volgende eiland, Schiermonnikoog.

 

Schiermonnikoog

SchiermonnikoogOm 11 uur kwamen we aan in Schiermonnikoog. Daar was het nog een hele operatie van alle schepen om de deelnemers af te zetten. We mochten niet aanleggen in de haven bij de veerboot, maar wel kort aanmeren om de mensen af te zetten, schip voor schip. Dit duurde even.

Schiermonnikoog is samen met Vlieland de kleinste van de eilanden (4.000 ha). Bij aanvang van de tocht over Schier vormden zich aanvankelijk een lint van deelnemers van de eiland5daagse. Na een uurtje verspreidde een ieder zich meer. Een stepsister van ons stepteam, Joke, was op vakantie op Schier en heeft die dag met ons mee gestept. Schiermonnikoog heeft ook maar 1 dorp en verder veel mooie natuur. Mooie routes door duinen, bos, langs vogelbroedgebieden en een ven gestept. Bij de Berkenplas (een ven waarin je kon zwemmen) hebben we een break gehad met een groepje deelnemers.

 

 

Die avond/nacht verbleven we op het Wad voor anker. Dit was een belevenis, vooral omdat het een heldere avond was en er een sterrenregen voorspeld was. Die nacht hebben we de wekker gezet en om 3 uur aan boord vele vallende sterren gezien. Schiermonnikoog sterrenregenHet was bar-koud, ondanks extra truien en een omgeslagen slaapzak. Nog even tukken daarna (in onze hut) was heerlijk. ’s Ochtends was het iets moeilijker opstaan, maar niet erg, want het steppen zat er op (helaas). Sommige deelnemers hadden de vakantie tot Lauwersoog geboekt en gingen daar met een bus terug naar Harlingen. Wij hadden de luxere versie geboekt: na gedane arbeid, nog 2 daagjes luieren in het zonnetje op “de Suydersee”. De klipper voer in 2 dagen terug naar Harlingen, over de binnenwateren van Friesland. We voeren langs Lauwersoog, over het Lauwersmeer en op de “Dokkummer Ie” zagen we Dokkum en Bartlehiem aan ons voorbijgaan. De stuurmanskunsten van Winnie kwamen weer goed van pas bij het passeren van de verschillende bruggen en sluizen.

In de loop van de middag arriveerden we in Leeuwarden. Daar ’s middags nog een wandeling gemaakt langs de vele mooie monumenten. Met de overgebleven schepen hebben we de nog 1 nacht in Leeuwarden gelegen. Een kunstenaar nodigde de mensen van ons schip uit, om ‘s avonds zijn atelier te bekijken. Terplekke werden ons nog enkele mooie zelf geschreven gedichten opgedragen. Daarna het centrum nog even “onveilig” gemaakt (op de gezellige terrasjes aan de stadsgrachten).

Back home

varen door binnenwateren laatste dagDe volgende dag voeren we verder richting Harlingen (over het Harinxmakanaal). We passeerden nog Franeker en kwamen rond het middaguur in Harlingen aan. Het ontschepen nam nog wat tijd in beslag; alle spullen moesten van boord. Mailadressen werden uitgewisseld en daarna nam een ieder afscheid van elkaar en ging voldaan huiswaarts.

We kijken terug op een bijzonder mooie en speciale ervaring die we voor geen goud hadden willen missen! We hebben super veel mazzel gehad met het weer en leuke mensen ontmoet. Bedankt “Friesland Beweegt” voor de super goede organisatie. Het was top!

Opvallend is dat elk Waddeneiland toch anders is. Je ziet veel verschillen en dat maakt de week erg afwisselend en boeiend.

De stepsport hebben we flink gepromoot, veel deelnemers waren nieuwsgierig en hebben onze step even geleend voor een proefritje. Een ieder kwam er met een big smile vanaf; “wat is dit leuk”.  Steppen is  dus superleuk en vooral kicken! Ik zou zeggen “probeer het eens uit!”

 

 

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.